Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ηλιοτρόπια στη τάξη μας !

Ηλιοτρόπια στη τάξη μας  !!!!
Τις προηγούμενες ημέρες είπαμε να ασχοληθούμε  λίγο  με την ... σπορά και τα φυτά.
αφού έγινε η σχετική ανάπτυξη του θέματος με το ανάλογο εποπτικό υλικό , εικόνες ,βιβλία, διαδίκτυο, κλπ... έφεραν και τα παιδιά  μερικά γλαστράκια  με φυτά ,σποράκια και ότι άλλο σχετικό με το θέμα μας στο σχολείο για να τα παρατηρήσουμε και να τα γνωρίσουμε.....( γωνιά παρατήρησης)
φυσικά δεν γίνεται μάθημα  σποράς. ....χωρίς την  απαραίτητη και αγαπημένη  διαδικασία  εμπλοκής  των ίδιων των παιδιών  στο να φυτέψουν ..... τα δικά τους γλαστράκια !!!!
  χώμα ,γλαστράκια ,σπόρους ,νεράκι, ήλιο,αγάπη κ γαντάκια  ..... και έτοιμοι οι μικροί  γεωργοί .....φύτεψαν με την κ,Χρυσούλα που είμαστε μαζί φέτος στο ολοήμερο τα δικά τους γλαστράκια ,έβαλαν και ένα λουλουδάκι ο καθένας το δικό του, για να τα γνωρίζουν ......
 φυσικά και το καλό σκιάχτρο μας από πάνω....... για να τα προσέχει όταν θα  λείπουμε..
και τα σχετικά φύλλα εργασίας για την εμπέδωση της διαδικασίας της ανάπτυξης των φυτών ( το φύλλο εργασίας από το διαδίκτυο)
και προχωράμε.... εκτός από τη διαδικασία και τους παράγοντες ανάπτυξης.....  σιγά -σιγά  με την παρατήρηση .... στα μέρη του φυτού! (κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, ζητούσα από τα παιδιά να  βρίσκουν το επόμενο βήμα .....
χώμα και σποράκια .......( βάλαμε γκοφρέ για χώμα και ηλιόσπορους)
χώμα -σποράκια  και ρίζες......( κομματάκια  σπάγκου για τις ρίζες )
χώμα-σποράκια-ρίζες και  βλαστός .....
μπαίνουν  τα  φύλλα και το μπουμπουκάκι μας......

και  επιτέλους άνθισαν τα φυτά μας ....έκαναν και νέα σποράκια ...τα βάλαμε στη μέση....
.( φάγαμε και μερικά )
τα ονομάσαμε ......Ηλιοτρόπια !!!!!!
 και  αφού μάθαμε κ΄γράψαμε( παιδί κ Γλώσσα)  ....  τα μέρη του φυτού! μετρήσαμε -χωρίσαμε -παίξαμε με τα σποράκια ( παιδί κ΄Μαθηματικά ) ........είδαμε και πίνακες ζωγραφικής με ηλιοτρόπια ,μάθαμε γι αυτά , από  που πήραν το όνομά τους !!!!!...... Ηλιοτρόπια ,τα λουλούδια του ήλιου!!!.

Μιας και μοιάζουν με τον Ηλιο , τα βάλαμε και εμείς να τον βλέπουν  να  του χαμογελάνε και να τον ακολουθούν.....

                                                     Καλό σας βράδυ !!!!


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Συνθέτω με τα Σχήματα!!!

Συνθέτω με τα σχήματα !!!!

Κλείνοντας την ενότητά μας με τα χρώματα και τα  σχήματα και αφού γνωρίσαμε ,ψάξαμε ,βρήκαμε  και μάθαμε για  τα βασικά σχήματα  κύκλο-τετράγωνο-τρίγωνο-παραλληλόγραμμο-ρόμβο  ( παιδί κ΄Μαθηματικά) κάναμε αντιστοιχίσεις. ομαδοποιήσεις,ταξινομήσεις αρχικά με ένα κριτήριο και σιγά-σιγά με περισσότερα.... 

κόψαμε από διάφορα  κομμάτια  χαρτονιών  που μας περισσεύουν ( γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο στο Νηπ/γείο)  πολλά σχηματάκια,  αφού πρώτα χωριστήκαμε σε ομάδες ,η κάθε ομάδα ανέλαβε να κόψει και να συγκεντρώσει  από ένα σχήμα  σε διάφορα μεγέθη και χρώματα..... τα συγκεντρώσαμε τα ανακατέψαμε και τα μοιράσαμε .....πολύ δουλειά.... αλλά μας αρέσει !!!!
η κάθε ομάδα τώρα έχει από όλα τα σχήματα και  ένα χαρτόνι να συνθέσει με τα σχήματα ότι θέλει ( τα παιδιά πρέπει να συνεργαστούν  και να συνθέσουν  ότι αποφασίσουν  και  μετά να μας το παρουσιάσουν στην παρεούλα !!!
βάζουμε τα δυνατά μας ..... !!!!!!

γράφουμε τι φτιάξαμε  και τα ονόματά μας !!! ( Παιδί κ΄Γλώσσα )

και έτοιμες οι ομαδικές μας..... να μας τις παρουσιάσουν οι ομάδες μας !!!
καραβάκι-τρενάκι-φορτηγό και ένα ρομπότ ....έφτιαξαν τα παιδάκια αυτής της ομάδας
σπιτάκια χαρούμενα και όμορφα δεντράκια .....έφτιαξαν τα παιδάκια των άλλων ομάδων.. εδώ συνεργάστηκαν οι δυο ομάδες μαζί σπιτάκια - δεντράκια και συνέθεσαν μαζί την δημιουργία τους  ,έτσι ήθελαν μόνα τους  και εγώ είπα να το δοκιμάσουμε .... και το αποτέλεσμα καταπληκτικό !!!!

   
      μας περίσσεψαν όμως πολλά σχηματάκια ....και είπαμε να παίξουμε και να συνθέσουμε  και ένα ατομικό καδράκι ...
        κάθε παιδάκι έφτιαξε ότι ήθελε .....





και όλα τα καδράκια μας... με τα σχήματα μαζί....

καδράκια με σχήματα.... και από το Κλασικό 2
τι όμορφα καδράκια με σχήματα !!!!
Μπράβο στα παιδάκια του Κλασικού 2 και στην κυρία τους !!!!!

και κάπως έτσι με πολλά σχήματα ,χρώματα ...... χαρούμενη διάθεση,έμπνευση και φαντασία ,τραγούδια,παιχνίδια και πάρα πολλά ....κλείσαμε την ενότητα με τα σχήματα και τα χρώματα !!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !!!!!

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο Κουμπαράς μας !!!

  31 Οκτωβρίου  Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης !!!
Την  Πέμπτη το πρωί , παραμονή της Ημέρας για την Αποταμίευση ,  μια έκπληξη περίμενε τα παιδάκια της τάξης μου ....  ένα τεράστιο  γουρουνάκι -κουμπαράς!!!!!


 Μας τον  έφερε η κ. Ευγενία  (φοιτήτρια του Γ΄έτους που κάνει φέτος την πρακτική της στο τμήμα μας , κατόπιν συνεννοήσεως για την επιλογή του θέματος και των δραστηριοτήτων )  .... όπως  καταλαβαίνεται  ο ενθουσιασμός των παιδιών  μεγάλος !!!!
 τα παιδιά κυρίως τα μεγαλύτερα, κατάλαβαν αμέσως περί  τίνος πρόκειται να μιλήσουμε  και στην  παρεούλα  είπαν αμέσως για τους δικούς τους κουμπαράδες ,και για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε  << Αποταμίευση !!!! >>
αφού είδαμε φωτογραφίες ,εικόνες με κουμπαράδες ,είδαμε τις εικόνες από το άλμπουμ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ,διαβάσαμε ιστορίες  κλπ. .... είπαμε να γνωρίσουμε καλύτερα, και τα νομίσματά μας , τα χωρίσαμε σε  χαρτονομίσματα και σε κέρματα ... παίξαμε μ αυτά ( παιδί κ΄Μαθηματικά )
κόψαμε ,ομαδοποιήσαμε , ταξινομήσαμε, αντιστοιχίσαμε.......
παίξαμε , γίναμε τραπεζίτες και καταθέτες και μάθαμε τις έννοιες .........γράψαμε κ΄διαβάσαμε νέες λεξούλες ( παιδί κ΄Γλώσσα )
όμως το γουρουνάκι μας πείνασε .... είναι πολύ ώρα άδεια η κοιλίτσα του!! όπως είπε ο Γιαννάκης ,αφού θα τον κρατήσουμε κοντά μας .....μήπως να του βρούμε  ένα όνομα  και να τον ταΐσουμε .....   τι  άλλο μερικά ευρουλάκια !!!!!!
και το  όνομα αυτού ...... Ρούνι !!!!! ( τα παιδιά έκοψαν και έριξαν πολλά νομίσματα στον αγαπημένο τους κουμπαρά-Ρούνι.... για να τον ευχαριστήσουν  που ήρθε στη  τάξη  τους ....η φιλοξενία άριστη !!!!
   << Πως θα ήθελες να είναι ο δικός σου κουμπαράς ;>> ( δημιουργία κ΄έκφραση )

χελωνονιτζάκι -κουμπαράς !!!!
κουνελάκι - κουμπαράς !!!
αεροπλάνο- κουμπαράς !!!
κι άλλο αεροπλάνο-κουμπαράς !!!
σπιτάκι -κουμπαράς !!!

                  << Βάλε και εσύ ,βάζω και εγώ ,στο κουμπαρά μου το μικρό
                        Αποταμίευση το λένε και με τα χρήματα αυτά
                        θε να αγοράσουμε βιβλία και παιχνιδάκια διαλεχτά !!!! >>

Τραγουδήσαμε και μιλήσαμε για την κυρία-Αποταμίευση!!!!

την ζωγράφισαν τα παιδιά........μάθαμε και αρκετές παροιμίες και φράσεις για την Αποταμίευση( παιδί κ΄Γλώσσα)
<< Φασούλι .....το φασούλι γεμίζει το σακούλι !!!>>    ( η ιδέα της κατασκευής  από το διαδίκτυο)
παίξαμε και με τα φασολάκια μάθαμε τις έννοιες   πολλά - λίγα  ( παιδί κ΄Μαθηματικά )

Φύλλο εργασίας της ( Σ. Ντίνου) για τις έννοιες  περισσότερα - λιγότερα (παιδί κ΄Μαθηματικά)
θέλω να σας δείξω και τα πολύ όμορφα σπιτάκια -κουμπαράδες που έφτιαξαν τα παιδάκια  του Κλασικού 2 με την κ. Βίκυ .  Μπράβο  στα παιδάκια κ΄την κυρία τους !!!!!!!!!!!
     πραγματικά έγιναν πολύ ωραία !!!  ( η ιδέα της κατασκευής από το   διαδίκτυο )
      έτοιμες και οι   κυρίες -Αποταμιευσιούλες   με τα φασολάκια τους !!!! άρεσε πολύ στα παιδιά , ήθελαν να τις πάρουν φεύγοντας στο σπίτι τους ......... και κάπως έτσι... με πολλές ιστορίες, παραμύθια,παιχνίδια,κατασκευές,τραγούδι που έκαναν και με την κ.Χρυσούλα  ....και φυσικά με την παρουσία του αγαπημένου Ρούνι- κουμπαρά ολοκληρώσαμε την Παρασκευή την μικρή αναφορά μας στην μεγάλη και σημαντική  Παγκόσμια  Ημέρα  Αποταμίευσης !!!!!!!
   Σας εύχομαι  Καλό Σαββατοκύριακο !!!!!!!!!!!