Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ηλιοτρόπια στη τάξη μας !

Ηλιοτρόπια στη τάξη μας  !!!!
Τις προηγούμενες ημέρες είπαμε να ασχοληθούμε  λίγο  με την ... σπορά και τα φυτά.
αφού έγινε η σχετική ανάπτυξη του θέματος με το ανάλογο εποπτικό υλικό , εικόνες ,βιβλία, διαδίκτυο, κλπ... έφεραν και τα παιδιά  μερικά γλαστράκια  με φυτά ,σποράκια και ότι άλλο σχετικό με το θέμα μας στο σχολείο για να τα παρατηρήσουμε και να τα γνωρίσουμε.....( γωνιά παρατήρησης)
φυσικά δεν γίνεται μάθημα  σποράς. ....χωρίς την  απαραίτητη και αγαπημένη  διαδικασία  εμπλοκής  των ίδιων των παιδιών  στο να φυτέψουν ..... τα δικά τους γλαστράκια !!!!
  χώμα ,γλαστράκια ,σπόρους ,νεράκι, ήλιο,αγάπη κ γαντάκια  ..... και έτοιμοι οι μικροί  γεωργοί .....φύτεψαν με την κ,Χρυσούλα που είμαστε μαζί φέτος στο ολοήμερο τα δικά τους γλαστράκια ,έβαλαν και ένα λουλουδάκι ο καθένας το δικό του, για να τα γνωρίζουν ......
 φυσικά και το καλό σκιάχτρο μας από πάνω....... για να τα προσέχει όταν θα  λείπουμε..
και τα σχετικά φύλλα εργασίας για την εμπέδωση της διαδικασίας της ανάπτυξης των φυτών ( το φύλλο εργασίας από το διαδίκτυο)
και προχωράμε.... εκτός από τη διαδικασία και τους παράγοντες ανάπτυξης.....  σιγά -σιγά  με την παρατήρηση .... στα μέρη του φυτού! (κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, ζητούσα από τα παιδιά να  βρίσκουν το επόμενο βήμα .....
χώμα και σποράκια .......( βάλαμε γκοφρέ για χώμα και ηλιόσπορους)
χώμα -σποράκια  και ρίζες......( κομματάκια  σπάγκου για τις ρίζες )
χώμα-σποράκια-ρίζες και  βλαστός .....
μπαίνουν  τα  φύλλα και το μπουμπουκάκι μας......

και  επιτέλους άνθισαν τα φυτά μας ....έκαναν και νέα σποράκια ...τα βάλαμε στη μέση....
.( φάγαμε και μερικά )
τα ονομάσαμε ......Ηλιοτρόπια !!!!!!
 και  αφού μάθαμε κ΄γράψαμε( παιδί κ Γλώσσα)  ....  τα μέρη του φυτού! μετρήσαμε -χωρίσαμε -παίξαμε με τα σποράκια ( παιδί κ΄Μαθηματικά ) ........είδαμε και πίνακες ζωγραφικής με ηλιοτρόπια ,μάθαμε γι αυτά , από  που πήραν το όνομά τους !!!!!...... Ηλιοτρόπια ,τα λουλούδια του ήλιου!!!.

Μιας και μοιάζουν με τον Ηλιο , τα βάλαμε και εμείς να τον βλέπουν  να  του χαμογελάνε και να τον ακολουθούν.....

                                                     Καλό σας βράδυ !!!!


5 σχόλια: