Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ώρα για παιχνίδι!!!


Φτιάξτε το δικό σας επιτραπέζιο στο σπίτι!!!

Αγαπημένα μας παιδάκια ....ώρα για παιχνίδι!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια συμβάλλουν στην κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που συνδέονται με την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης των παιδιών, όπως

να γνωρίζουν και να σέβονται τη διαδοχική σειρά με την οποία παίζουν,
να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να τους εφαρμόζουν,
να ξέρουν να χρησιμοποιούν το ζάρι και να αναγνωρίζουν τη σημασία των αναπαραστάσεων που αυτό δείχνει και
να μπορούν να κινούν το πιόνι τους σε προσδιορισμένη διαδρομή
  (Οδηγός Νηπιαγωγού,2006).

Είναι επίσης, μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα, για όλη την οικογένεια.

Ας ξεκινήσουμε!

Υλικά:
·         ξύλινα τουβλάκια
·       διάφορα μικρά παιχνιδάκια και πράγματα, που έχουμε στο σπίτι
·         ζάρι
·         φαντασία

Σε μια επίπεδη επιφάνεια (πάτωμα, τραπέζι κ.α.), φτιάχνουμε, χρησιμοποιώντας τα ξύλινα τουβλάκια, μια διαδρομή (πιο μικρή για αρχή, μεγαλύτερη και δυσκολότερη, αν τα παιδιά είναι εξοικειωμένα). Δύο τουβλάκια θα είναι η αφετηρία και ο τερματισμός. 


Το σενάριο
Σκεφτείτε με τα παιδιά σας, μια ωραία ιστορία, η οποία θα κάνει το επιτραπέζιό σας πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο. Για παράδειγμα, μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο της πόλης. Ποιος θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδρομή, πριν τη δύση του ήλιου, που κλείνουν οι πόρτες του ζωολογικού κήπου; Άλλες ιδέες, η πίστα με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, οι ήρωες σώζουν την πόλη, το δάσος με τις νεράιδες ή ό,τι άλλο σας προτείνουν τα παιδιά σας.

Οι λεπτομέρειες
Μαζί με τα παιδιά σας, αποφασίστε τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, γι' αυτό προσθέστε μερικές στο παιχνίδι σας.
·         Ο σύντομος δρόμος. Αν κάποιος βρεθεί στο προκαθορισμένο τουβλάκι, τότε θα "κόψει" δρόμο και θα προχωρήσει πιο γρήγορα.
·         Προσθέστε μικροαντικείμενα σε μερικά τουβλάκια, όπως μικρά φαγητά. Αν κάποιος βρεθεί εκεί, τότε στον επόμενο γύρο, θα χάσει τη σειρά του, γιατί θα έχει κάνει στάση για κολατσιό.

·         Τοποθετήστε μερικά άγρια ζώα σε άλλα τουβλάκια. Όποιος παίκτης βρεθεί εκεί, θα πρέπει να κινηθεί 2 τουβλάκια προς τα πίσω, να απομακρυνθεί δηλαδή, μέχρι οι υπεύθυνοι του πάρκου, να μπορέσουν να επιστρέψουν τα ζώα στο σπιτάκι τους.



Η διακόσμηση
Διακοσμήστε το χώρο γύρω από το επιτραπέζιο, με ό,τι υπάρχει στο σπίτι σας. Δεν επηρεάζει τον τρόπο που θα παιχτεί το παιχνίδι, αλλά επηρεάζει τη διάθεσή μας, την οποία, ειδικά αυτές τις ημέρες, πρέπει να την "προσέχουμε" ιδιαίτερα




Αν δεν έχετε πιόνια από κάποιο άλλο επιτραπέζιο, χρησιμοποιήστε μικρά παιχνιδάκια που στέκονται. Ρίξτε το ζάρι και ξεκινήστε το παιχνίδι.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!

Σας ευχόμαστε ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο είμαστε σίγουρες ότι θα αξιοποιήσετε με φαντασία και δημιουργικότητα το παιχνίδι που σας προτείνουμε ... πολλά φιλιά από όλες τις κυρίες  κα.Νατάσα ,κα.Χρυσούλα  κα.Φρύνη  και κα.Μαρία  σε όλα τα παιδάκια μας !!!!
 
Πόσο χαιρόμαστε ... να βλέπουμε πως  παίζουν  τα παιδάκια μας στο σπίτι ......
Θεοδώρα Γ.( με τα δικά της τουβλάκια και παιχνιδάκια έφτιαξε το  παιχνίδι !) 
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου