Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

3 Δεκεμβρίου << Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ>>

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία στις 3 Δεκέμβρη στα πλαίσια του Προγραμματός μας για τις Πασγκόσμιες Ημέρες αφιερώσαμε την εβδομάδα μας σ αυτό το πολύ ευαίσθητο και ανθρώπινο θέμα !!!
 με πολύ προσοχή και ευαισθησία  προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα μας ....
τα μεγαλύτερα παιδιά ήξεραν από πέρυσι ότι μαζεύαμε καπάκια πλαστικά για το πρόγραμμα << μαζεύουμε καπάκια πλαστικά για να αγοράσουμε ένα αναπηρικό καροτσάκι ! >>
αφού εξηγήσαμε και στα μικρότερα παιδάκια μας, το σκοπό για τον οποίο, μαζεύουμε και εφέτος τα    πλαστικά καπάκια .... αβίαστα ξεκίνησε να ξετυλίγεται η επεξεργασία του θέματός μας..... έδωσα στα παιδιά το καλάθι με τα καπάκια που είχαμε μαζέψει  και τους ζήτησα να φτιάξουν ότι ήθελαν σχετικά με το θέμα μας.....
η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών ......καταπληκτική !!!!!! καρδούλες, παιδάκια ,ήλιο,παιχνίδια.... μα εκείνο που με εντυπωσίασε  ήταν η ιδέα του Κωνσταντίνου και του Ηλία να φτιάξουν ένα αναπηρικό καροτσάκι με τα καπάκια, κοιτάζοντας τον πίνακα με τα σύμβολα που είχα βάλει στον πίνακα αναφοράς  !!!!!!
Ένα μεγάλο Μπράβο πήραν όλα τα παιδάκια μου !!!! βάλαμε μάλιστα στόχο να μαζέψουμε όσα πιο πολλά καπάκια μπορούμε ....  για το σκοπό μας!!!
προχωρώντας την επεξεργασία του θέματος αφού διαβάσαμε τα σχετικά  βιβλία μας  ,είπαμε ιστορίες,είδαμε στον υπολογιστή το απίστευτο βίντεο του κ Θανόπουλου << οι Άγγελοι που κατέβηκαν στη Γη>> τραγουδήσαμε μαζί με τα παιδάκια από το ειδικό σχολείο το << τραγούδι των χρωμάτων >>
 
Μάθαμε όσα μπορούσαμε για τα τις ανάγκες των παιδιών με κάποια μορφή αναπηρίας (αναφερθήκαμε ξεχωριστά στα είδη αναπηρίας)   για τα ειδικά σχολεία .... για το δικαίωμα  στο παιχνίδι , στον αθλητισμό , στην μόρφωση..... και γενικότερα το Δικαίωμα στην Ζωή !!!!
βρήκαμε αρκετό εποπτικό υλικό στο διαδίκτυο από τα εξαιρετικά μπλογκς των συναδέλφων μας και πραγματικά τις ευχαριστούμε !!!!
εικόνες,τραγούδια ,βίντεο,βιβλία....
η καταπληκτική Μόζα η Γάτα !!!!!


παίξαμε παιχνίδια ..... όπως το παραδοσιακό  κουτσό  και την αγαπημένη τυφλόμυγα  και προσπαθήσαμε να αισθανθούμε και να μπούμε στη θέση των παιδιών με αναπηρίες .....
τα παιδιά με πολύ ευαισθησία και αγάπη συμμετείχαν στα παιχνίδια μας .....
όλα τα παιδιά ήθελαν να δοκιμάσουν....
παιχνίδια με το ...<< Λευκό μπαστούνι >>
τραγουδήσαμε το τραγούδι <<το λευκό μπαστούνι >> από το τελευταίο  Παράθυρο στην εκπαίδευση και προσπαθήσαμε να κάνουμε μικρές συγκεκριμένες διαδρομές με τα μάτια κλειστά  και με οδηγό το Λευκό μας μπαστούνι!!!

 ξεκινήσαμε με απλές διαδρομές και  μετά  ......διαδρομές μετά εμποδίων
ο ενθουσιασμός και η αγωνία μεγάλη !!!
συνεχίζοντας το πρόγραμμα......( μιλήσαμε και είδαμε σπουδαίους  πίνακες ζωγραφικής από ζωγράφους χωρίς χέρια , χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα των ποδιών τους ή το στόμα τους ) τα παιδιά έδειξαν μεγάλη περιέργεια και απορία .....αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και εμείς να ζωγραφίσουμε με το στόμα μας ......
με δυσκολία αλλά επιμονή .....
ιδού μερικά από τα έργα των παιδιών....


και όλα μαζί ....

κάναμε σύνθημά μας το << Ολοι ίσοι όλοι Διαφορετικοί >>
το φύλλο εργασίας βρήκαμε στο διαδίκτυο και μας άρεσε πολύ !!!!
και κλείνοντας την τελευταία ημέρα το θέμα μας ,προσκαλέσαμε και τα άλλα δυο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας και παίξαμε κουκλοθέατρο  << Ο Όμηρος με το λευκό μπαστούνι  και οι φίλοι του>>
τις κούκλες τις έφτιαξα με τα υφάσματα από χαλασμένες κούκλες( παλιές του ΟΣΚ  )και για τα κεφάλια τους χρησιμοποίησα  κομμάτια  χαρτόνια κάνσον .... έτσι δημιούργησα τον τυφλό Όμηρο την Ξανθίππη και τον Ορφέα μια παρέα που αγάπησαν τα παιδιά και παρακολούθησαν με πολύ πολύ ενδιαφέρον !!!

μια τρυφερή  ( δική μας ιστορία)  γεμάτη νοήματα και αξίες όπως  Αγάπη ,Αλληλεγγύη, Αποδοχή ,Σεβασμός,Φιλία και Αξιοπρέπεια.....  μοιράστηκαν οι 3 φίλοι μας  με τα παιδιά...... με την μαγική πάντα, δύναμη του αγαπημένου Κουκλοθέατρου ( έστω και ερασιτεχνικού από μένα και την κ.Αγγελική του ολοήμερου τμήματος )
 τα παιδιά μετά, σε μικρές ομάδες,  πήραν τις κούκλες και μας έπαιξαν και αυτά τις δικές τους ιστορίες.... Μπράβο στα παιδάκια μας !!!!


και κάπως έτσι με πολύ γλυκό και τρυφερό τρόπο με σύνθημα ΟΛΟΙ  ΙΣΟΙ  ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ! κλείσαμε αυτή την τόσο ευαίσθητη και σημαντική << Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ>>  παίρνοντας μαζί μας στις καρδούλες μας.... την Αγάπη την Αποδοχή την πραγματική Φιλία και κυρίως τον Σεβασμό και την Αξιοπρέπεια.... που εμείς πρέπει να δείχνουμε στα άτομα με αναπηρία !!!!!!!
Καλή εβδομάδα σε όλους!!!!




4 σχόλια: